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Dear Mr. Olson: 

1200 New Jersey Avenue, SE 
Washington, D.C. 20590 

This is in response to your email requesting clarification on the Hazardous Materials 
Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) applicable to training requirements for 
personnel receiving shipments of Class 7 (radioactive) materials. 

In your e-mail, you state that new reactor fuel, Class 7 (radioactive) materials, is received 
from a vendor in Type B containers loaded aboard a truck. The truck arrives in a publicly­
accessible parking lot at a power reactor site and is met there by personnel who perform 
surveys to determine radiation and contamination levels prior to accepting custody of the 
material. Other personnel inspect and sign the shipping papers, acknowledging receipt of 
the material. The carrier then disconnects from the trailer and the trailer is brought by a 
third group of personnel into a secure area that is not publicly accessible. You ask whether 
the personnel performing these functions are required to be trained under the HMR. 

Hazardous materials (hazmat) employees must receive training and may not perform any 
function subject to the HMR unless instructed and tested as specified in §§ 171.702 and 
172.704. Whether a person is a hazmat employee depends on their job function and how 
that activity relates to transportation. A hazmat employee is defined in § 171.8 as any 
person who, in the course of employment, directly affects hazmat transportation safety 
and includes loading, unloading, or handling hazmat, inspecting hazmat packaging, 
preparing hazmat shipments, operating vehicles used to transport hazmat, and anyone 
responsible for hazmat transportation safety. As such, whether a person meets this 
definition depends, in part, on whether their role occurs during transportation. 

Under the HMR, transportation is the movement of property and begins when a carrier 
takes physical possession of hazmat for the purpose of transporting it and continues 
until the hazmat is delivered to the destination listed on the shipping document. See 
§§ 171.1(c) and 171.8. Transportation also includes unloading incidental to 
movement, which is defined as removing hazmat from the transport vehicle after it is 
delivered to its final destination and while carrier personnel are still present. See 
§ 171.1(c)(3). 



Your request for an interpretation suggests that the publicly-accessible lot and the 
secure area you reference are part of the same facility and that facility is the final 
destination of the shipments of Class 7 materials. As such, this response presupposes 
that the movement from the publicly-accessible lot to the secure area occurs on the 
grounds of a single facility, which is the final destination indicated on the shipping 
document, and that you do not forward or transport the hazmat to any other location. 

Your specific questions are paraphrased and addressed below. 

Ql. Do personnel who perform the surveys to determine radiation and contamination 
levels require 49 CFR 172 Subpart H training? 

Al. Yes; these personnel are hazmat employees who must receive training. At the 
time these employees survey the packages, the shipment is still in transportation; 
this is because the hazmat has not yet been unloaded from the transport vehicle at 
its final destination and because the carrier personnel are still present. Because the 
hazmat is still in transportation and these employees are performing a hazmat 
transportation function (handling, inspecting, and affecting the remaining 
transportation of the hazmat), they are subject to the training requirements in the 
HMR. 

Q2. Do personnel who inspect and sign the shipping papers that accompany the incoming 
shipment require 49 CFR 172 Subpart H training? 

A2. It depends on what the inspection involves and what the signature indicates. 
If these employees are simply acknowledging receipt of the shipment, without 
making any determination or representation (by their signature) regarding the 
hazmat contents or the compliance of the shipment with the HMR, then they are 
not hazmat employees and are not subject to training requirements in the HMR. 
However, if these employees have any effect on hazmat transportation, such as 
determining the contents of the packages, assessing the compliance of the 
shipment with the HMR, evaluating whether to accept receipt of the shipment, 
or if their signature suggests any of these, then they are hazmat employees and 
must receive training. 

Q3. Do personnel who operate the equipment that brings the trailer into the secure area 
require 49 CFR 172 Subpart H training? 

A3. It depends on whether transportation is complete at the time these employees 
perform this job function. The shipment is still in transportation when it is 
unloaded incidental to movement. This unloading is complete and transportation 
has ended only once the hazmat is removed from the transport vehicle and the 
carrier personnel have departed. As such, if the carrier personnel disconnect the 
trailer and depart before these employees move the hazmat into the secure area, 
then they are not affecting transportation and are not subject to the training 
requirements. However, if the carrier personnel are still present when these 
employees move the hazmat, then the shipment is still in transportation and they 



are handling it and affecting the remaining transportation activities and, 
consequently, they are hazmat employees subject to training requirements. 

04. If the carrier brings the trailer into the secure area and detaches it there, would the 
personnel who perform the radiation and contamination surveys require 49 CFR 172 
Subpart H training? 

A4. Similarly to A3, it depends. If the carrier personnel bring the trailer into the 
secure area, detach it, and depart, then transportation is concluded and the 
personnel who subsequently survey the shipment are not hazmat employees and 
are not subject to the training requirements in the HMR. However, if the carrier 
personnel are still present while these employees survey the shipment, then 
unloading and transportation are not yet complete, and the employees are 
performing a function that affects hazmat transportation and must be trained. 

QS. If the carrier brings the trailer into the secure area and detaches it there, would the 
personnel who review and sign the shipping papers that accompany the incoming 
shipment require 49 CFR 172 Subpart H training? 

AS. As with A4, it depends on whether the carrier has departed at the time these 
employees review and sign the shipping papers. Generally, consignee unloading 
operations performed after the carrier's departure from the consignee's facility are not 
subject to regulation under the HMR if the carrier brings the trailer into the secure 
area, detaches it from the motive power and removes the motive power from the 
premises. Thus, if the carrier has departed, these actions would not be subject to the 
training requirements in§ 172.704. However, if the carrier has not departed (for 
example, if they are awaiting acknowledgement of receipt), then transportation is 
ongoing and A2 applies. 

I hope this information is helpful. Please contact this office should you have additional 
questions. 

Sincerely, 

-
T. Glenn Foster 
Chief, Regulatory Review and Reinvention Branch 
Standards and Rulemaking Division 



Drakeford, Carolyn (PHMSA) 

Subject: FW: Request for Interpretation 

From: Olson, Ronny A. [mailto:Ronny.Oison@pseg.com] 
Sent: Monday, April 09, 2012 2:34PM 
To: Sheppard, Carla (PHMSA) 
Subject: Request for Interpretation 

I am writing to request clarification concerning training requirements for personnel responsible for receiving Class 7 
shipments. Given the following scenario: 

New reactor fuel (Class 7 material) is received from a vendor in Type B containers loaded aboard a truck. The truck 
arrives in a publicly-accessible parking lot at a power reactor site. It is met there by personnel who perform surveys to 
determine radiation and contamination levels prior to accepting custody of the material. Other personnel inspect and sign 
the shipping papers, acknowledging receipt of the material. The carrier then disconnects from the trailer and it is brought 
into a secure area that is not publicly-accessible by a third group of personnel. 

1. Do the personnel who perform the surveys to determine radiation and contamination levels require 49 CFR 172 
Subpart H training? 

2. Do the personnel who inspect and sign the shipping papers that accompany the incoming shipment require 49 CFR 
172 Subpart H training? 

3. Do the personnel who operate the equipment that brings the trailer into the secure area require 49 CFR 172 Subpart H 
training? 

4. If the carrier were to bring the trailer into the secure area and detach it there, would the personnel who perform the 
radiation and contamination surveys require 49 CFR 172 Subpart H training? 

5. If the carrier were to bring the trailer into the secure area and detach it there, would the personnel who review and sign 
the shipping papers that accompany the incoming shipment require 49 CFR 172 Subpart H training? 

Thank you for your assistance. 

Respectfully, 

Ronny A Olson 
Nuclear Training 
PSEG Nuclear 
(856) 339-1366 
ronny.olson@pseg.com 

The information contained in this e-mail, including any attachment(s), is intended solely for use by the 
named addressee(s). If you are not the intended recipient, or a person designated as responsible for 
delivering such messages to the intended recipient, you are not authorized to disclose, copy, distribute or 
retain this message, in whole or in part, without written authorization from PSEG. This e-mail may 
contain proprietary, confidential or privileged information. If you have received this message in error, 
please notify the sender immediately. This notice is included in all e-mail messages leaving PSEG. Thank 
you for your cooperation. 
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